Založ si blog

Čo všetko sa dá spraviť pre politický kapitál

Trnavčania je mi ľúto, že Vás otrávim dlhým príspevkom, ale o to viac dôležitým, aby ste si spravili obraz aký človek, rozhoduje o Vašom meste a ohrozuje ho. Keďže si vybral za svoj cieľ útoku vlastný(mestský) štadión, ktorý je naozaj unikátny v mnohých aspektoch a predstavuje dôvod, prečo sa sem z celého sveta chodí toľko zaujímavých ľudí, čo do profesií pozerať, rád by som začal tento príspevok ním obdivovanou krajinou – USA. Konkrétne príklad z NFL a tím Houston Oilers. Tomuto tímu totiž len preto, aby o jeho pôsobenie neprišli, práve mesto Houston a kraj kompletne zrekonštruovali štadión Astrodome, ktorý sa vyznačoval najmenšou kapacitou v NFL, „iba“ 50 tis divákov. Mesto navýšilo podielovú daň a ubytovaciu daň, aby bolo schopné preinvestovať vyše 67 mil. USD a športovému klubu v privátnom vlastníctve, ktorý vytváral mestu Houston značku, tak dať konkurenčnú výhodu použitím verejných zdrojov. Tento príklad síce nedopadol najlepšie pre vtedy pretrvávajúce nezhody, ale vybral som ho schválne.

Samozrejme ako veľa vecí v Spojených štátoch aj toto je divoká vec na naše pomery a má to úplne iné rozmery, keďže u nich je šport trochu iný produkt. Práve preto je priam zarážajúce, keď v Trnave bolo toto garde úplne obrátené, že dnešný predstaviteľ mesta s tým má problém a podľa môjho názoru zneužíva svoje postavenie na poškodzovanie klubu Spartak Trnava len pre svoj politický zisk. V Trnave sa udial opačný unikát, kedy súkromný investor a zároveň vlastník športového klubu, ktorý definuje značku mesta Trnava na medzinárodnej úrovni zhodnotil, opravil, zrekonštruoval mestský majetok v nemalej sume 30 mil. EUR z celkovej investície 90 mil. EUR a za 1 Euro ho odovzdal naspäť do majetku mesta. Áno, od mesta za to dostal protihodnotu, ktorá sa dá vyčísliť na sumu cca 6 mil. EUR a možnosť postaviť komerčný projekt, ktorý pomohol s financovaním tak náročnej stavby, ako je najmodernejší futbalový štadión certifikovaný podľa vyhlášky UEFA z 2015, ktorý bol navyše ocenený cenou stavba roka, resp. cenami až v troch kategóriách.

Všetci mestu Trnava závideli, v dobrom, všetci, aj kritici sa v konečnom dôsledku tešili, lebo sa preukázalo, že to môže fungovať a že to nakoniec aj v tejto malej veľkej krajine cez všetky jej problémy bude fungovať. V Banskej Bystrici sa dokonca s mestom podarilo podobným PPP projektom vybudovať nový terminál pre vlaky a autobusy, aj tu bol súčasťou komerčný objekt. Prirodzene asi každý trnavčan predpokladal, že každý ďalší predstaviteľ mesta, kraja, alebo aj štátu sa bude chcieť týmto projektom pochváliť s veľkým rešpektom k stovkám ľudí, ktorí strávili hodiny prácou fyzickou i duševnou na tejto stavbe a s úctou k odvedenej práci na zveľadení mestského majetku a k unikátnym riešeniam, ktoré inšpirujú ďalších aj mimo SR. Nedá sa predsa spochybniť význam tejto stavby, ktorý nedefinujú moje slová, ale to, kto všetko ju mal možnosť a chcel navštíviť a koho do tejto krajiny doviedla, kto vkročil na futbalovú posvätnú pôdu „trnavského štátu“ a že to neboli hocijaké mená, ale napríklad reprezentanti jednej z najfutbalovejších krajín sveta vôbec, Anglicka.

To sme si všetci aspoň mysleli, až do momentu kedy prišiel anarchizmus, neuznávajúci žiadne hodnoty a netvoriaci žiadne hodnoty, ktorého prirodzenou pracovnou metódou je lož a arogancia moci, či zneužívanie funkcií pre budovanie narcistického kultu osobnosti s ľuďmi, ktorí ani len netušia, čím všetkým je táto stavba jedinečná a po pravde ich to zjavne ani nezaujíma. Prišiel a spochybnil nespochybniteľné, že mesto nezískalo, ale podľa chorého pokriveného až úchylného svetonázoru stratilo. Ak mesto nezískalo, ako je možné, že mesto Trnava má riadne v majetku zapísanú stavbu v hodnote 27 mil. EUR a ďalšie stavebné objekty ako vyvolané investície za cca. 5 mil. EUR, ale poskytlo hodnotovo 6 mil. EUR? Dokáže vôbec predstaviteľ mesta vysvetliť aj to, že z pozemku, ktorý pred výmenou nemal pre mesto bonitu, vygeneruje komerčný objekt do 100tis EUR príjem z podielových daní do mestskej kasy? Aj to je definované ako strata? Hoci takúto jednoduchú matematiku základnej školy by mal zvládať každý z nás, nebránilo to najvyššiemu predstaviteľovi tohto mesta udať tento projekt na Európskej Komisii ako neoprávnenú formu štátnej pomoci so žiadosťou o vrátenie predmetu kúpy, pretože podľa jeho zvrátenej logiky boli znevýhodnení iní podnikatelia v meste. Že neexistoval nikto, kto by bol ochotný postaviť nový futbalový štadión pre Spartak je každému skutočnému trnavčanovi nad slnko jasné iba tomuto pánovi nie, resp. určite áno, ale vyzerá to tak, že zavádzať je pre neho podľa mňa dôležitejšie ako tvoriť hodnoty. Je zrejmé, že len pre zisk politického kapitálu je tento jedinec schopný čohokoľvek, kľudne zatiahnuť mesto Trnava do sporu, ktorý môže priniesť pre mesto skutočne veľké problémy, pričom absolútne abstrahuje od základnej podmienky kúpnej zmluvy a to jest vrátenia zhodnoteného mestského futbalového štadióna, ktorá bola naplnená nad rámec, ako to on nazýva, poskytnutej výhody. V tejto logike by to však malo znamenať, že mesto je vlastne investorovi dlžné rozdiel sumy za štadión a jeho prevádzku?! Hlupák, ktorý nedoceňuje súvislosti mu zatlieska, veď podľa tejto demagógie nebolo fér, že komerčná časť, vďaka ktorej má mesto tú športovú dnes v majetku, vyrástla na pozemkoch za 1 Euro. Lenže nevyrástla, nebola poskytnutá výhoda súkromníkovi ako to schválne zle interpretujú, ale práve naopak výhodu získalo mesto, za pozemky bolo totiž riadne zaplatené – štadiónom a vyvolanými investíciami v podstatne vyššej hodnote.

Akosi Vám totiž už nespomenul, že na tú chvíľu kým bol štadión zrekonštruovaný bol prevedený do rúk investora, ktorý ho po kolaudácii stavby vyfakturoval za 1 Euro práve mestu, čím ho riadne odovzdal a navrátil do majetku mesta a až vtedy sa naplnila kúpna zmluva a pozemky pod komerčnou zónou sa stali majetkom investora, v jednoduchosti je krása, čiže až po zaplatení v nefinančnom vyjadrení. Každopádne, je zbytočné hľadať v tomto kroku logiku, či právne vzdelanie, ktoré je definované maximálne titulom pred menom, tento krok nie je ničím iným, ako poškodzovaním mesta Trnava, jeho záujmov, mena, značky, či pozície a v neposlednom rade ohrozovanie majetku mesta, ktorý sa niekto podujal takto lepšie spravovať.

Mňa doma učili tvoriť, tak sa snažím tvoriť, chlapca mám pocit, dokázali naučiť asi iba udávať, tak udáva, že bude udávať niečo, z čoho by každý rozumný človek chcel a mal, keďže to je v popise jeho funkcie, vyťažiť maximum v prospech mesta, či regiónu je viac ako paradoxné. Vlastne z jeho pohľadu ani nie, idú voľby, je potrebný konflikt a zneužívať mesto ako rukojemníka v nejakej dráme bude s najvyššou pravdepodobnosťou vynášať politický kapitál a keď mesto dopadne zle, on bude čistý, lebo zodpovedný nie je. Zlé budú súdy a investor, nie on, on bude chúďa, ktoré ide proti systému, že na to doplatí Trnava?! Nie je podstatné. Všade inde by dostal od obyvateľa červenú kartu. Možno budeme svedkami novej politickej kultúry a ľudia bez výsledkov, pravdepodobne so silným komplexom menejcennosti nám týmto zadefinujú nový prúd a mestá na Slovensku budú udávať tých, ktorí pre nich niečo unikátne vybudujú, niečo čo ich zviditeľňuje a je dôvodom pre návštevu aj zo zahraničia a čo nie sú a nikdy nebudú schopné spraviť samé bez takejto pomoci. Možno sa dočkáme doby, keď mesto Banská Bystrica zažaluje toho, kto im obdobným PPP projektom spravil nový terminál pre vlaky a autobusy. Ja som stále ešte presvedčený, že sa nájde dosť rozumných ľudí, ktorí tomu jasne povedia nie.

Aby ste si dokázali urobiť presný obrázok ako stupídne takáto fabulácia môže vyzerať, vyberám pre Vás maškrtu v podobe odpovede na otázku európskej komisie: „Prečo bola pomoc poskytnutá?“. Odpoveď znie, že podľa neho mesto nevie a z dostupnej dokumentácie to nie je jasné. Jednohlasne prijaté uznesenie MZ a predmet verejne dostupnej kúpnej zmluvy im zdá sa nič nehovorí, resp. nemajú zábranu zavádzať okrem obyvateľa tohto mesta kľudne aj eurokomisárov, v podstate kohokoľvek. Už som raz uviedol, že to podľa mňa hraničí s psychickou poruchou a toto by mohlo byť dôkazom, snáď sa mýlim. Pomôžeš vybudovať mestu niečo, čo samé nedokáže a mesto ťa udá, že si mu pomohol vraj neoprávnene. Pevne verím, že profesor, ktorý toto korunoval právnym titulom už neučí. A to sa potom čudujeme, že si ešte stále „zapadniari“ klopú na čelo, že sme blbci. S vysokou pravdepodobnosťou chlapča potratilo chrbtovú kosť, pretože na zápasoch národného tímu sa všetkým hosťom chváli aký má Trnava krásny futbalový stánok a potom ho poškodzuje takýmito krokmi, on totiž na Európskej Komisii zavádza aj o účasti SFZ na tejto stavbe a to, že reprezentácia využíva štadión bezodplatne akosi schválne nespomína, nehodí sa mu to do kampane. Hashtag #PouziHlavuNieBradu dostal týmto jeho krokom nové rozmery…

P.S.: Ak sledujú tieto kroky našej samosprávy zahraniční investori, čo sledujú, mesto Trnava sa v ratingu práve prepadlo pod mestá Líbye, či Somálska, pretože jeho predstavitelia popreli štatút právnej istoty a dávajú tak tvorcom mestotvorných investícií jasný signál – k nám nechoďte, u nás rozvoj nie je vítaný!

Zdroj fotografií: City Arena, a.s., FC Spartak, a.s.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 4242x
Priemerná čítanosť článkov: 4242x

Autor blogu

Kategórie

Archív